Sorry, you need to enable JavaScript to visit this website.

Nieuwtjes schepencollege Heist

Proefproject voor duurzame plantvakken

Het schepencollege gaat akkoord met een proefproject om plantvakken in Heist-op-den-Berg in te zaaien met een laagblijvend kruidmengsel (tredmengsel). Dat mengsel - met bloemen die van april tot oktober bloeien en maximaal 20 cm hoog worden - zorgt voor een groenere en nettere omgeving.

Heist-op-den-Berg heeft veel bomen op het openbaar domein. Die bomen staan in kleine plantvakken. Vaak groeien er weinig of geen planten bij de bomen. Dat komt door de boomwortels of door mensen die over de plantvakken lopen. Vaak zijn er ook waterplassen. Daardoor zien de plantvakken er onverzorgd uit en trekken ze zwerfvuil aan. Dat maakt de straat minder mooi en vraagt veel onderhoud.

Het inzaaien van tredmengsel zal de plantvakken opfleuren maar ook de conditie van de bomen verbeteren doordat de kruiden dieper wortelen dan gras of lage struiken. Dat vergemakkelijkt de opname van regenwater en de uitwisseling van bodemgassen. Dankzij het sponseffect van de kruidenrijke bodem zijn de plantvakken beter bestand tegen zware regen.

Het proefproject start op drie locaties: bij de parking Pleinstraat/Dorpsstraat in Booischot, in de stationsomgeving in Heist-centrum en in de Mechelsesteenweg. Voor die laatste locatie vraagt het lokale bestuur toestemming aan het Agentschap Wegen en Verkeer.

 

Frietjes voor telbureaus

Op 13 oktober vinden de verkiezingen voor de gemeente- en provincieraad plaats. In 30 telbureaus in het Sint-Lambertusinstituut zullen 250 voorzitters en bijzitters zorgen voor het tellen van de stemmen. Het lokale bestuur zorgt ervoor dat ze nadien kunnen genieten van frietjes en snacks. De frietkraam zal bakken van 17 tot 23 uur om iedereen van eten te voorzien. 

Deel dit artikel